Kas ir ķīniešu Hot Pot? 👲 Karstais katls!?
1. jūl. 2024,
Nav komentāru
Kas ir karstais katls?
Karstais katls parasti attiecas uz vārīšanas metodi, kurā katlu izmanto kā trauku, uzkarsē ar siltuma avotu un piepildīts ar ūdens vai zupas pamatni, lai pagatavotu dažādus ēdienus. Karstā katla būtība slēpjas faktā, ka atšķirībā no citiem ēdieniem, kas jau ir sagatavoti uz galda, cilvēki ieliek savus iecienītos dārzeņus, gaļu katlā, gaidot, kad viņi gatavo, un pēc tam tos izspiež, lai ēst pēc tam, kad tie ir pagatavoti, tātad Ēdiens vienmēr nonāk mutes cauruļvados. Veidoti dārzeņi uz nerūsējošā tērauda vārīšanas katla
Papildus tradicionālajai sezama iegremdēšanas mērcei arī ir izšķiroša zupas pamatne. Pikants, sāļš, svaigs - cilvēki var izvēlēties atbilstoši saviem uztura paradumiem un vēlmēm, kas piemērotas visiem vecumiem. Īpaši aukstā ziemā tā ir lieliska ēdienreizes izvēle.
Karstā katla izcelsme
Ir divas teorijas par karstā katla izcelsmi. Viens apgalvo, ka karsts katls pastāvēja karojošo stāvokļu periodā, izmantojot keramikas podus. Otra teorija liecina, ka karstais katls radās Hanas dinastijā ar "Dou", atsaucoties uz karsto podu. Arheoloģiskie atklājumi Haihunas rietumu markīzes apbedījumu artefaktos atklāja karsto podiņu fiziskus pierādījumus. Var redzēt, ka Hot Pot Ķīnā ir bijusi vairāk nekā 2000 gadu vēsture.
Dažādas karstā katla garšas
Pieminētie pikantie, sāļie un svaigie garšas ir tikai vispārīgi apraksti. Konkrēti, viens no vissvarīgākajiem faktoriem, kas ietekmē karstā katla garšu, ir zupas pamatne. Zupas pamatni var iedalīt šādos veidos: vienkārša zupas pamatne, pikanta zupas pamatne, Yin-Yang (dubultā aromāts) karstais katls, sēņu zupas pamatne un tomātu zupas pamatne.
Parastās zupas pamatne ir izgatavota, vārot vistas kaulus, cūkgaļas kaulus vai liellopa kaulus katlā vairākas stundas virs zemas uguns. Tas kalpo kā visaugstākā zupas pamatne, kas piedāvā vieglu un atsvaidzinošu garšu. Šī daudzpusīgā pamatne ir piemērota savienošanai ar dažādām sastāvdaļām un lepojas ar augstu uzturvērtību.
Un otrādi, pikantā zupas bāze prasmīgi sajauc pikantumu un sāļumu. Parasti pikantā zupas pamatne ir visslavenākā Sičuanā un Čongvingā, kur cilvēkiem klimatisko apstākļu dēļ ir aizrautīgs ar pikantām garšām. Izsmalcināta mijiedarbība starp čili aromātu un sāļumu nodrošina neaizmirstamu garšas pieredzi pikanta virtuves entuziastiem.
Yin-Yang karstais katls apvieno gan vienkāršu zupas pamatni, gan pikantu zupas pamatni, padarot to par ļoti populāru ēdienu izvēli. Tas izmanto unikālu vara katlu, sadalot divās pusēs ar vara plāksnēm, izveidojot Yin-Yang simbolu. Vienā pusē ir vienkārša zupas pamatne, bet otrā puse satur pikanto zupas pamatni. Piners var pievienot savu vēlamo ēdienu katlam ēdiena gatavošanai. Šī ēšanas metode ievērojami sasniedz harmoniju starp tiem, kam patīk pikantums, un tiem, kuri to nedara. Neskatoties uz viena vara katla izmantošanu, abas preferences var pielāgot bez iejaukšanās.
Sēņu zupas pamatne tiek sagatavota, koncentrējoties uz savvaļas sēņu sastāvdaļām, piedāvājot ārkārtīgi garšīgu un barojošu garšu. Tas ir piemērots arī personām, kuras nepiedod pikantām garšas. Yunnan province Ķīnā ir pazīstama ar to, ka starp 100 sugām, kuras var pagatavot karstā katlā, visvairāk savvaļas sēņu šķirņu, ieskaitot vistas sēnes, Matsutake sēnes un boletus. Šāda veida karstā katla ir saistīta ar ieguvumiem veselībai, piemēram, imūnsistēmas uzlabošana, pretvēža īpašības, pretvēža iedarbība un cukura līmenis asinīs.
Tomātu zupas pamatne piedāvā apburošu saldo un skābo garšu sajaukumu, kā arī gludu tekstūru, kas to atšķir no tradicionālajiem pikantajiem karstajiem podiem. Šefpavāri rūpīgi sagatavo zupas pamatni, vārot vairākus svaigus tomātus, ļaujot to būtībai, lai zupu uzpūstu lēnā vārīšanas laikā. Iegūtais aromāts ir tūlītējs sajūsma pret jutekļiem, samazinot apetīti. Proti, dažādi tomātu uztura komponenti veicina karsto katlu, bagātinot to ar būtiskiem vitamīniem, magniju, dzelzi un citiem mikroelementiem.
Kā būtu ar to? Vai jūs vēlaties izmēģināt ķīniešu karstu podu?
Ja jums nav bijusi iespēja apmeklēt Ķīnu un izmēģināt karsto katlu, neuztraucieties - Sencha.lv ir atnesis jums tieši autentisko garšu: slepenās zupas bāzes. Kad ūdens ir verdošs, vienkārši ielejiet zupas pamatni, kas jums patīk, un pievienojiet savas iecienītās lietas - kāpostus, kartupeļus, nūdeles, salami, vistu, ribiņas, jūras veltes un daudz ko citu. Tad jūs varat baudīt ātrus, garšīgus un barojošus svētkus! Ar šeit auksto ziemu uzaiciniet draugus un ģimeni pulcēties ap galdu un kopā baudīt siltu un sirsnīgu karstu katlu.
Tom Yum zupas bāze 👉 : https://www.sencha.lv/veikals/item/hot-pot-citi/tom-yum-zupas-buljons-80g/
Pikantā zupas bāze 👉: https://www.sencha.lv/veikals/item/hot-pot-citi/sicuanas-stila-karsta-un-pikanta-zupas-baze/
Ziemassvētku pasākumi Rīgā 🎄
8. dec. 2023,
Nav komentāru
✨ Tuvojoties Ziemassvētkiem, Rīgā būs virkne iespaidīgu Ziemassvētku pasākumu. Šīs nedēļas bloga ieraksts iepazīstinās ar šajā nedēļas nogalē Rīgā notiekošajiem pasākumiem. Tiem, kurus interesē šīs aktivitātes, nevajadzētu palaist garām iespēju tās piedzīvot pašiem. Līdz Ziemassvētkiem mūsu ieraksti turpinās jūs informēt par jaunākajām Ziemassvētku aktivitātēm, nodrošinot, ka nepalaižat garām nevienu aizraujošu notikumu.Sākot ar šo piektdienu (08.12.) un līdz 26.decembrim, Vērmanes dārzā būs apskatāma žilbinoša vides instalāciju mākslas izstāde. Šī būs sapņaina pieredze, kas ļaus jums justies kā dzirkstošā pasaku zemē. Ziemassvētki ir brīnumu laiks, par kuru mēdz teikt, ka piepildās visas vēlmes. Kāpēc gan nepavadīt burvīgu vakaru ar saviem mīļajiem zem zvaigžņotām gaismām izgaismotām debesīm, izbaudot skaisto gaismu un siltu sarkanvīna glāzi, izbaudot šo reto laimes mirkli?
🎵🎵🎵 Turklāt šajā nedēļas nogalē Rīgā notiks vairāki fantastiski koncerti, kurus interesentiem nevajadzētu palaist garām.
9.decembrī grupa Sunny Groove Dixie piedāvās "Skursteņslauķu jampadracis" koncertu. Ziemassvētku atmosfēras un laimes stāstu izdzīvošana uz vietas sniegs unikālu pieredzi. Ziemas sniegpārslas, Ziemassvētku prieks, tas viss harmoniski saplūdīs. Iedomājieties, kā sniegpārslas maigi krīt, aizveriet acis, un šķiet, ka tās nekad neapstāsies. Koncerts "Gadalaiku krāsas. Ziema skan" mums piedāvās lielisku iespēju sajust ziemas krāsas un skaņas.
10. decembrī notiks pieci dažādi koncerti. Tas ietver bērnu koncertu "Ziemas skaņas", kurā var klausīties tīras bērnu balsis, uz laiku aizmirst savas rūpes un atslābināt prātu. Tāpat "Vidus" netradicionālā veidā piedāvās novatorisku koncertu "Prieks pasaulei", lieliski sapludina Ziemassvētku dziesmas ar deju ritmiem. Gaismas efekti papildinās mūzikas ritmu un diapazonu.
Tiem, kas meklē mieru un klusumu, apsveriet iespēju apmeklēt "Lai tik snieg!". "Ziemassvētku oratorijas" koncertā skanēs arī Rīgas Doma ērģeļmūzika, apvienojot tās grandiozo skanējumu ar Ave Sol priekšnesumu, demonstrējot franču romantisma komponista Kamila Sensēna daiļradi. Turklāt ir vērts apmeklēt arī ziemas svētdienas "Adventes koncertu sēriju", kas ļauj cilvēkiem klusumā novērtēt māksliniecisko atmosfēru. Šie koncerti ir bezmaksas un publiski pieejami.
Ja tev ir brīvs laiks, kāpēc gan nepiedzīvot šo muzikāli burvīgo nedēļas nogali❤️?
Tang Yuan 🍚 Ķīniešu lipīgās rīsu bumbiņas 汤圆
27. mar. 2023,
Nav komentāru
Pavasara ekvinokcijā Ķīnas lauksaimniekiem ir tradīcija atpūsties un ēst lipīgas rīsu bumbiņas. Pārējās rīsu bumbiņas ir uzliktas uz gariem bambusa iesmiem un novietotas ap laukiem, lai putni neēstu to ražu. Šis ieradums ir pazīstams kā "piebāzt vistas knābi".Atkarībā no Ķīnas reģiona, Tang Yuan var pasniegt daudzos veidos. Visefektīvākais veids ir bļodā ievietot nedaudz gatavošanas šķidruma. Tas atļauj tām noturēt siltumu ilgāk, tāpēc pildījums paliek šķidrs.
Citos Ķīnas reģionos vēl viens slavens Tang Yuan pasniegšanas veids ir pievienot biezu sīrupu, kas ražots no tumši brūnā cukura, un pēc tam to pārkaisa ar grauzdētu sojas pupiņu pulveri. Vai arī ingvera sīrups ir ļoti populāra piedeva.
Tātad, kā pagatavot šo saldo, riekstu, šķidro pildījumu, kas noslēgts ar slidenu, košļājamu iesaiņojumu, Tang Yuan (ķīniešu lipīgās rīsu bumbiņas)?
Sastāvdaļas, kas jums būs nepieciešamas, ir:
Pildījumam
▢ 80 g melnā sezama sēklas
▢ 35 g cukurs - vai pēc garšas
▢ 35 g mīkstināts sviests - vai kokosriekstu eļļa, speķis
Mīklai
▢ 120 g lipīgi rīsu milti
▢ 45 g verdošs ūdens
▢ 60 g istabas temperatūras ūdens - vai biešu sula
Instrukcijas
Sagatavo pildījumu
- Sausā pannā uz lēnas uguns apgrauzdē melnās sezama sēklas, līdz tās kļūst briestīgas un ļoti viegli saplīst, sasmalcinot ar pirkstiem.
- Kad grauzdētas melnā sezama sēklas ir pilnībā atdzisušas, ielieciet virtuves kombainā. Sasmalciniet tos ar cukuru, līdz tie kļūst par mīkstu, spīdīgu pastu.
- Pievienojiet sviestu (vai kokosriekstu eļļu / speķi). Samaisiet, lai apvienotu, un pēc tam glabājiet ledusskapī, līdz maisījums ir pietiekami stingrs, lai to varētu apstrādāt.
- Sadaliet pastu 20 daļās. Veidojiet katru gabalu bumbiņā. Gatavojot mīklu, ievietojiet tos atpakaļ ledusskapī.
Pagatavo mīklu
- Maisīšanas bļodā, maisot ar lāpstiņu, ielejiet verdošu ūdeni lipīgajos rīsu miltos. Tad pamazām pievieno istabas temperatūras ūdeni (vai biešu sulu rozā mīklai).
- Mīca ar roku, līdz izveidojas gluda, mīksta mīkla. Noregulējiet tā konsistenci, pievienojot vairāk ūdens vai miltu. Ja mīklu neizmantojat uzreiz, aptiniet to ar pārtikas plēvi, lai izvairītos no izžūšanas.
- Sadaliet mīklu 20 vienādos gabalos, pēc tam katru sarullējiet bumbiņā.
Sagatavo Tang Yuan
- Ar pirkstiem saplaciniet mīklas gabalu apaļā apvalkā.
- Vidū liek pildījuma bumbiņu. Viegli spiediet iesaiņojumu uz augšu, lai cieši ietītu pildījumu. Pilnībā noblīvējiet augšpusē.
Gatavo Tang Yuan
- Uzkarsē lielu ūdens katlu līdz pilnīgai vārīšanās temperatūrai. Viegli ieslidiniet Tang Yuan. Ja nepieciešams, vāriet pa daļām, jo bumbiņas gatavošanas laikā izplešas, tāpēc nepārblīvējiet katlu.
- Spiediet bumbiņas ar karotes aizmuguri, lai tās nepieliptu pie katla dibena. Vāra uz vidēji lielas uguns. Kad visas bumbiņas sāk peldēt uz virsmas, vāriet vēl vienu minūti.
- Trauku (kopā ar nedaudz vārīšanas šķidruma) pasniedz siltu. Varat arī atsevišķi pagatavot ingvera sīrupu kā pasniegšanas šķidrumu.
Uzglabā Tang Yuan
- Iesaldējiet Tang Yuan uzreiz pēc to salikšanas. Sasaldējiet tos vienā kārtā uz paplātes, kas izklāta ar cepampapīru. Kad tie ir pilnībā sasaluši, ievietojiet tos hermētiskā maisiņā un uzglabājiet tos saldētavā.
- Lai pagatavotu saldētu Tang Yuan, ievērojiet to pašu gatavošanas procedūru (neatkausējiet).
Noskatieties šo video, ja jūtaties apmaldījies!
VAI TEV SANĀCA?
Publicē sociālajos tīklos un atzīmē @sencha.lv!
Japāņu Teriyaki lasis ar rīsiem 🐠
21. mar. 2023,
Nav komentāru
Teriyaki lasis ir vienkārša japāņu recepte, un tajā ir tikai 4 galvenās sastāvdaļas. Pasniedziet lasi ar tvaicētiem rīsiem un teriyaki mērci, lai iegūtu gardu laša teriyaki bļodu.Sastāvdaļas
350 g svaiga laša (sagriezts 2 daļās)
100 g cukurzirņu
100 g mīksto brokoļu
1 sarkanā paprika (smalki sagriezta)
100 g svaigu pupiņu kāpostu
2 ķiploka daiviņas (smalki sagrieztas)
2 ēdamkarotes sake
2 ēdamkarotes sojas mērce
1 tējkarote cukura
Eļļa cepšanai
Grauzdētas baltās sezama sēklas
Marinādes sastāvdaļas:
- 50 ml Master Teriyaki mērces
- 100 ml sojas mērces
- šķipsniņa cukura
Kā to pagatavot?
- Bļodā sajauc visas marinādes sastāvdaļas. Pievienojiet lasi (ja nepieciešams, pievienojiet ūdeni).
- Tagad nomazgājiet, sagatavojiet un sasmalciniet dārzeņus. Wok pannā pievienojiet nedaudz eļļas, ļaujiet tai uzkarst un pēc tam pievienojiet ķiplokus. Maisa uz vidējas uguns 1 minūti, tad pievieno cukurzirņus, brokoļus un sarkanos piparus. Cepiet maisot 3 minūtes un pēc tam pievienojiet pupiņu kāpostus, sake, sojas mērci un cukuru.
- Atsevišķā pannā pievienojiet nedaudz eļļas un apcepiet lasi no abām pusēm 5 minūtes vai līdz gatavībai.
- Pasniedziet dārzeņus ar japāņu rīsiem ar lasi virsū un pievienojiet vēl teriyaki mērci, kas pārlieta ar baltajām sezama sēklām.
VAI TEV SANĀCA?
Publicē sociālajos tīklos un atzīmē @sencha.lv!
Ban Lan Gen 🌿 Zāļu tēja pret saaukstēšanos!🤒
13. mar. 2023,
Nav komentāru
Mūsdienās daudzi cilvēki dzer zāļu tējas kā sastāvdaļu no veselīga dzīvesveida. 🍵 Zāļu tējas, kā piemēram, Ban Lan Gen, ir izgatavotas no pilnīgi dabīgiem augiem, un tās piedāvā plašu ieguvumu klāstu
veselībai. Ban Lan Gen tradicionāli izmanto, lai cīnītos pret agrīniem saaukstēšanās simptomiem un atbalstītu vispārējo elpceļu veselību.
Šī tēja satur daudz antioksidantu, kas palīdz cīnīties pret brīvajiem radikāļiem un palīdz aizsargāt šūnas no kaitīgām iedarbībām. Ban Lan Gen tēja satur arī antibakteriālas, antivīrusu un pretiekaisuma īpašības, kas palīdz uzlabot imūnsistēmu. Tā garša ir patīkama un nedaudz salda, kas ļauj patērētājiem baudīt tēju.
Ban Lan Gen, kas pazīstams arī kā Isatis Root, piedāvā antioksidanta, pretiekaisuma un imunitāti stimulējošas īpašības un palīdz saglabāt līdzsvaru mainīgos gadalaikos.
Ban Lan Gen tiek izmantots, lai ārstētu dažādas slimības, tostarp drudzi, elpošanas problēmas un iekaisušu kaklu. Ir zināms, ka tas ir antibakteriāls, pretvīrusu un pretiekaisuma līdzeklis.
Tiek uzskatīts, ka tas arī uzlabo imūnsistēmu, padarot to par lielisku izvēli ikvienam, kas vēlas uzlabot savu vispārējo veselību.
Izbaudiet Ban Lan Gen tējas pozitīvās īpašības un padariet to par daļu no Jūsu ikdienas, lai arī Jūs būtu veselīgāki un laimīgāki!
Jūs varat iegūt to šeit -> noklikšķiniet šeit!
Tēja ir 100% dabīgs produkts no dabīgām Ban Lan Gen saknēm un ehinacejas granulām!
Kā to izmantot?
Pagatavošana: ielieciet vienu maisiņu krūzē un aplejiet tēju ar 200-300 ml karsta ūdens. Ļaujiet tējai ievilkties 2-3 minūtes. Uzglabāt vēsā un sausā vietā.Dienas deva: viena paciņa, 2 reizes dienā. Gripas epidēmijas laikā līdz 3 paciņām dienā.
Fukcija: Elpošanas atbalsts, Imūnsistēmas atbalsts, Pretiekaisuma līdzeklis, Detoksikācija
Kā pagatavot Tteokbokki? 🇰🇷
4. mar. 2023,
Nav komentāru
Tteokbokki ir ļoti populārs korejiešu nacionālais ēdiens.
Burtiski tulkots kā “apceptas rīsu kūkas”, tteokbokki (떡볶이) ir iemīļots korejiešu ēdiens, kas izgatavots no mīkstām, košļājamām rīsu kūkām. To pagatavo saldā un pikantā mērcē, kas izgatavota no korejiešu sarkano piparu pastas, ko sauc arī par gochujang.
Ir daudz dažādu variāciju kā pagatavot tteokbokki. Gan mērces, gan sastāvdaļas var ietekmēt tteokbokki iznākšanas rezultātu. Mērce var svārstīties no šķidras līdz sausai, kamēr sastāvdaļas var ietvert zivju kūkas (EOMUK), cieti vārītas olas, ramen nūdeles, klimpas (mandu), dārzeņus un pat sieru.
Gatavojot tteokbokki, sāciet ar mērci!
Asas mērces sastāvdaļās:
- 3 ēdamkarotes gochujang vai 4 ēd.k čili pulvera
- 2 ēdamkarotes cukura
- 1 ēdamkarote sojas mērce
- 1 saspiesta ķiploku daiviņa
- 1 ēdamkarote medus vai cukura sīrupa
- ½ tējkarotes gochugaru (korejiešu čili pulveris) [pēc izvēles]
-
Vistas buljona kubiciņš
-
1 ēdamkarote sezama eļļas
Galvenās sastāvdaļas:
- 300 g korejiešu rīsu kūkas (iegādāties vari šeit)
- 1 un ½ glāzes ūdens
- Izvēles papildinājumi (olas, spam, kāposti, loki (ieteicams), desas, zivju kūkas, sezama sēklas piedevām, pupiņu loksne utt.) Klāt vari arī piekost kimchi!
Kā pagatavot tteokbokki?
- Mērcējiet rīsu kūkas ūdenī apmēram uz 20 min vai ilgāk.
- Sagrieziet sastāvdaļās, ko vēlaties pievienot, garos gabalos (kā tteokbokki).
- Lielā pannā ielieciet mērces sastāvdaļas ar 1 un ½ glāzes ūdens. Pirms rīsu kūku pievienošanas uzkarsējiet līdz vārīšanas temperatūrai.
- Pievienojiet rīsu kūkas un vāriet, līdz rīsu kūkas kļūst ļoti mīkstas un mērce ir sabiezēta, apmēram 8–10 minūtes (var būt ilgāk), laiku pa laikam maisot, lai tās nepieliptu pie pannas.
- Pievienojiet visus dārzeņus vai zivju kūkas, kuras vēlaties savā tteokbokki. Turpiniet vārīt 4 - 6 minūtes, pastāvīgi maisot. Atkarībā no rīsu kūkām jums, iespējams, būs nepieciešams vairāk laika, lai sasniegtu vēlamo maiguma līmeni. Jūtieties brīvi pievienot vairāk buljona vai ūdens pēc nepieciešamības.
Sīpolu cūkgaļas karbonādes 🥩 saldajā sojas mērcē (4 porcijas).
2. feb. 2023,
Nav komentāru
Tikai ar divām galvenajām sastāvdaļām ēdiens ātri kļūs par Jūsu ģimenes mīļākajām vakariņām. Šīs sulīgās cūkgaļas karbonādes ar sīpoliem marinē austeru mērcē, un gaļai garšu dod saldā sojas mērce un sezama eļļa.
Sastāvdaļas:
- 350 g cūkgaļas karbonādes
- 3 ēdamkarotes eļļas
- ½ sīpols (sasmalcināts)
- 1 ēdamkarote Lee Kum Kee Panda zīmola austeru mērces
- 1 tējkarote Lee Kum Kee Pure Sezama eļļa
- 1 tējkarote cukura
- 1½ ēdamkarote Lee Kum Kee saldās sojas mērces
- ½ tējkarotes kukurūzas cietes vai Pērļu cepšanas pulvera
Norādes.
- Sajauc cūkgaļas karbonādes ar austeru mērci un marinē.
- Pannā uzkarsē 1 ēdamkaroti eļļas un apcep sīpolus 1 minūti. Atliek malā.
- Uzkarsē vēl 2 ēdamkarotes eļļas un uz lēnas uguns apcep cūkgaļas karbonādes, līdz tās ir zeltaini brūnas un gatavas.
- Ielieciet panna arī vārītos sīpolus kopā ar sezama eļļu, cukuru, saldo sojas mērci un kukurūzas cieti. Kārtīgi samaisiet, līdz uzkarsē. Izcep un pasniedz.
VAI TEV SANĀCA?
Publicē sociālajos tīklos un atzīmē @sencha.lv!
Korejiešu Gungjung Tteokbokki (👑 Karaliskās tiesas rīsu kūkas)!
22. dec. 2022,
Nav komentāru
Gungjung Tteokbokki ir korejiešu karalistes galma virtuve, kas cēlusies no Hoseonu dinastijas karaļa pils (1392-1910). Gungjung nozīmē "pils vai karaļa galms". Kā norāda nosaukums, tas bija daļa no karaliskās virtuves un tika uzskatīts par augstas klases ēdienu, bet tiesa, ka tagad tas ir interesants kontrasts ar moderno pikanto versiju, kas ir ikdienišķs studentu ēdiens.
Atšķirībā no tipiskām Tteokbokki (korejiešu asajām rīsu kūkām), Gungjung Tteokbokki nav pikanta, bet gan kreftīga un nedaudz sāļa.Šis garšīgi krāsainais ēdiens būs lielisks papildinājums jūsu Jaungada mielastam vai Ziemassvētku ballītei!
Pagatavosim!
Sastāvdaļās:
- 450g plāni garaetteok/tteokbokki (Iegūsti to šeit vai
šeit
)
- 120g liesa liellopa gaļas fileja
- 3 vai 4 šitaki sēnes svaigas vai izmērcētas, ja tās ir žāvētas
- 1/2 vidēja cukini / Varat arī izmantot ķiploku maurlokus un/vai krāsaino papriku.
- 1 vidējs burkāns sagriezts plānās sloksnēs
- 1/2 vidēja saldā sīpols - plānās šķēlītēs
- 1 līdz 2 lociņi sagriezti
- sāls
- cepamā eļļa maisīšanai
Mērce:
- 3 ēdamkarotes sojas mērces (Iegūsti to šeit)
- 1 ēdamkarote rīsu vīna vai mirin
- 1 ēdamkarote cukura
- 1 ēdamkarote sezama eļļas (Iegūsti to šeit)
- 1 tējkarote sezama sēklu (Iegūsti to šeit)
- 2 tējkarotes malta ķiploka
- šķipsnu piparu
Norādes
Mērces sastāvdaļas labi samaisa un noliek malā. Vidēja izmēra katlā uzkarsē ūdeni līdz vārīšanās temperatūrai. Pievienojiet rīsu kūkas gabaliņus. Vāra, līdz visi gabali uzpeld uz augšu. Nepieciešamais laiks mainīsies atkarībā no rīsu kūku stāvokļa. Gatavojot rīsu kūkas būs ļoti mīkstas, taču atdziestot tās kļūs cietākas. Nosusiniet tos ar sietu. Neskalot. Sajauc ar 2 ēdamkarotēm gatavās mērces. Atlikt malā.
- Plāni sagrieziet liellopu gaļu apmēram 5cm garās sloksnēs. Sēnēm nogriež kātus un sagriež plānās sloksnēs. Bļodā liek liellopa gaļu un sēnes un sajauc ar ēdamkaroti gatavās mērces. Gatavojot pārējās sastāvdaļas, marinē.
Cukini pārgriež uz pusēm gareniski un tad plānās šķēlītēs šķērsām un nedaudz pa diagonāli, lai griezumi būtu garāki. Cukīni šķēles bagātīgi apkaisa ar sāli un noliek malā uz 10–15 minūtēm. Ar roku izspiediet no cukini lieko šķidrumu. Viegli uzkarsētā un eļļotā pannā, apmaisot, apcepiet sīpolu, burkānu un cukīni uz vidējas uguns apmēram 2 minūtes. Beigās pievienojiet lociņus. Pārnes bļodā.
- Tajā pašā pannā pagatavojiet liellopu gaļu un sēnes uz vidēji lielas uguns, līdz gaļa ir gatava, 1 līdz 2 minūtes. Samaziniet siltumu līdz vidēji zemam. Pievienojiet rīsu kūkas un maisot apcepiet vēl minūti vai divas. Izslēdziet siltumu.
Pievienojiet rīsu kūkas bļodā ar dārzeņiem, kā arī pēc izvēles pievienojie vēl klāt priežu riekstus un atlikušo mērci. Labi samaisiet, lai viss labi apvienotos. Ja nepieciešams, noregulējiet garšvielas ar sojas mērci vai cukuru. Pasniedziet siltu.
VAI TEV SANĀCA?
Publicē sociālajos tīklos un atzīmē @sencha.lv!
Karaage - Japānas ceptā vista 🎅 Ziemassvētkiem!
20. dec. 2022,
Nav komentāru
Svinēsim Ziemassvētkus japāņu stilā!
Populārais ātrās ēdināšanas restorāns KFC ir Japānā iecienīts restorāns Ziemassvētku laikā. Ir novērtēts, ka 3,6 miljoni japāņu ģimeņu Ziemassvētkus svin kopā ar KFC.
Dažreiz vistas gaļu apcep vairākas reizes, lai āda kļūtu vēl kraukšķīgāka. Šajā receptē mēs izmantosim vistas filejas un spārnus, bet jūs varat izmantot jebkuru vistas griezumu, ja vien jums ir mazi gabaliņi un āda, lai būtu kraukšķīga!
Sastāvdaļas:
**Vista**- 4 Vistas filejas bez kauliem ar ādu, sagrieztas kumosa lieluma gabaliņos
- 12 vistas spārniņi ar ādu
**Marināde**
- 120 ml sojas mērces (Iegūsti to šeit)
- 60 ml Sake
- 1 bumbulis ingvera šķēlēs
- 3 sagrieztas ķiploka daiviņas
- 3 sagriezti loki
**Cepšanai**
- 85g Pearl Multi-Fried cepšanas milti (Iegūsti to šeit)
- 1 ola
- 80 ml auksts ūdens
- 3 ēdamkarotes Miltu
- Eļļa cepšanai
- Pasniegšanai citrona daiviņas
Kā to pagatavot?
- Bļodā apvienojiet visas marinādes sastāvdaļas un pievienojiet vistas gaļu. Marinējiet vismaz 2 stundas ledusskapī. Vislabāk būtu uz nakti!
- Vok pannā iepriekš uzkarsē eļļu cepšanai līdz 180°C.
- Vistas gabaliņiem notecina marinādi.
- Pievienojiet bļodā cepšanas miltus, vienu olu, 3/4 ēdamkarotes eļļas un ledainu ūdeni, lai sajauktu cepšanas mīklu, un samaisiet.
- Apkaisiet vistu ar miltiem un nokratiet lieko.
- Pārklājiet gaļu ar cepšanas mīklu.
- Cepiet līdz zeltainam, apmēram 20 minūtes.
- Pārnes uz režģi, lai notecinātu eļļu.
- Pasniedz ar citrona daiviņām.
VAI TEV SANĀCA?
Publicē sociālajos tīklos un atzīmē @sencha.lv!
Kādos veidos var izmantot 🌶️ pikanto Lao Gan Ma mērci?
12. dec. 2022,
Nav komentāru
Lao Gan Ma čili mērces ir viena no ļoti oriģinālajām un unikālajām mērcēm, kas nāk no Guidžou, Ķīnas. Tas var kalpot kā īsceļš, lai garšotu vienkāršus ēdienus, piemēram, stir-fry, BBQ grilu, makaronus, nūdeles, pannā ceptu lasi, zivis, cūkgaļu, vistu, liellopu gaļu un citus. Tas var automātiski pievienot unikālu tekstūru katrai ēdienreizei.
Kā to izmantot?
- Pasniedz ar siera makaroniem vai jebkura veida makaronu ēdienu.
- Izmantojiet kā nobeiguma eļļu ceptiem kartupeļiem.
- Uzklāj uz maizes gabala.
- Uzlabojiet sviestā ceptu rīsu garšu.
- Uzmetiet virsū grilētam steikam vai grauzdētai vistas gaļai.
- Ielejiet augļu salātos, kas ir apslacīti ar laima sulu.
- Kā jau minēts iepriekšējos rakstos, baudiet to ar saldējumu!
- Izveidojiet mērcēšanas mērci Hot potiem vai citiem ēdieniem.
- Izrotājiet nūdeles.
Cik pikanta ir Lao Gan Ma?
Es teiktu, ka tas ir apmēram tikpat karsts kā “Luziānas” stila karstā mērce, kas nozīmē, ka tā ir pilnīgi maiga, bet tai ir izteikta garša, kas padara to vērts izmēģināt.Ja vēlaties to iegādāties sev, tas ir Pieejams te!
Vienkārša korejiešu liellopu gaļa 🍖 ar melno pupiņu mērci!
7. dec. 2022,
Nav komentāru
- 300 g liellopa filejas, sagriezta
- ½ gab sarkano papriku, sagrieztu gabaliņos
- ½ gab zaļo papriku, sagrieztu gabaliņos
- 2 ēd.k. Lee Kum Kee melno pupiņu mērce (iegūsti šeit)
Kā to pagatavot (4 porcijām)
- Cepiet liellopu gaļu 1 ēdamkarotē eļļas, līdz tā ir gatava.
- Iemaisa abas paprikas.
- Pievienojiet melno pupiņu mērci un uzkarsējiet.
- Servējiet ar dārzeņiem, nūdelēm vai rīsiem.
VAI TEV SANĀCA?
Publicē sociālajos tīklos un atzīmē @sencha.lv!
Kā viegli pagatavot sezama vermicelli? 🍜
21. nov. 2022,
Nav komentāru
Ho fan nūdeles ir ķīniešu stila baltās nūdeles ar plakanu formu un slidenu tekstūru. Šī šķirne ir ļoti elastīga un labi sader kopā ar dažām sastāvdaļām, tostarp dārzeņiem un gaļu.
Sastāvdaļas
- 120 g vermicelli nūdeles (Iegūsti šeit)
- Sasmalcinātas grauzdētas nori lapas un grauzdētas sezama sēklas [pasniegšanai]
Mērces maisījums
Norādes
- Vāra vermicelli verdošā ūdenī saskaņā ar norādījumiem uz iepakojuma vai līdz tie ir mīksti.
- Nokāš un liek uz servēšanas šķīvja.
- Pievienojiet visas sastāvdaļas un garšvielu maisījumus vermicelli nūdelēm. Labi samaisa un pasniedz karstu.
VAI TEV SANĀCA?
Publicē sociālajos tīklos un atzīmē @sencha.lv!
Ķīniešu piedzērušās vistas rullīša recepte (2 porcijas)!
31. okt. 2022,
Nav komentāru
Piedzērusies vista (tradicionālā ķīniešu: 醉雞; vienkāršotā ķīniešu: 醉鸡; pinyin: zuìjī) ir vistas gaļas pagatavošanas veids, izmantojot alkoholiskos dzērienus Ķīniešu, Taivānas, Malaizijas, Singapūras, grieķu un Latīņamerikas virtuves receptēs.
Sastāvdaļas
:
- Vistas fileja bez kauliem 2 gab
- Sarkanās dateles 2 gab, mērcētas un sagrieztas kubiņos
- Goji ogas 10g, mērcētas
- Lee Kum Kee Drunken Chicken Marinade 1 pudele (iegūstiet šeit)
Norādes
- Izmantojiet gaļas klopētāju, lai sasmalcinātu vistas filejas, līdz tās izmērs ir dubultojies un forma ir plakana. Uzlieciet vistu, sarkanās dateles un godži ogas uz alumīnija folijas gabala, pēc tam sarullējiet un savelciet vistu.
- Tvaicējiet vistas rullīti vidējā siltumā 40 minūtes. Pēc atdzesēšanas noņemiet alumīnija foliju. Iemērc vistu marinādē. Liek ledusskapī uz 2 stundām. Sagrieziet šķēlēs un izbaudiet.
Padomi:
- Sagrieziet vistas ruļļa galus, lai izveidotu cilindru.
- Izmantojiet naža aizmuguri, ja jums nav gaļas mīkstinātāja
VAI TEV SANĀCA?
Publicē sociālajos tīklos un atzīmē @sencha.lv!
Helovīns 👻 Korejā (receptes, Kdramas un vēl)!
24. okt. 2022,
Nav komentāru
Vai Korejā svin Helovīnu?
Helovīns ir populāri svētki, ko svin daudzviet pasaulē 31. oktobrī. Pastāv dažādas tradīcijas un paražas. Daudzi populārajā korejiešu drāmā *Itaewon Class* redzēja, ka Korejā tiek svinēts Helovīns, bet vai tas tā ir?
Savā veidā… jā.
Helovīns noteikti nav tradicionāli korejiešu svētki, taču pasākums strauji gūst popularitāti daudzviet Dienvidkorejā. Ar katru gadu ideja par Helovīna svinēšanu, kļūst arvien populārāka, pat ja tā ir palikusi būtiski atšķirīga no tradicionālajām ASV svētku svinībām.
Ir dažas ievērojamas atšķirības. Maz iespējams, ka redzēsiet tos pašus plastmasas skeletus un ar audumu apvilktus spokus, kas rotā cilvēku priekšējos lieveņus. Izjokošana ārpus skolām un koledžu pilsētiņām nav plaši izplatīta, un brīvdienām raksturīgas spoku mājas parādās reti. Tomēr pēdējos gados daudzi atrakciju parki sāk rīkot Helovīna tematiskos festivālus un parādes.
Lielākoties īsto dienu pārsvarā svin jaunieši, un to iezīmē viens galvenais notikums ... kostīmu ballītes! Naktī uz 31. oktobri var doties ārā un sagaidīt cilvēkus, kas ģērbušies savās jaukākajās vai drausmīgākajās drēbēs, dodoties uz tuvāko bāru vai drauga dzīvokli, lai izbaudītu šausmīgu izklaidi!
Ir iespēja baudīt piedzīvojumus Helovīnu kostīmā jebkurā pilsētas vietā, taču visspilgtākās vietas varat sagaidīt Itaewon vai Hongdae rajonā. It īpaši Itaewon, Seulas daļa, kas, kā zināms, ir īpaši draudzīga ārzemniekiem un kurai patīk izrotāt savus veikalus, gaidot Helovīnu.
Kad pienāks lielais vakars, ikviens, kurš vēlas, uzvilks izsmalcinātus kostīmus un dosies klīst pa Itaewon ielām. Iespējams, ka ne vienmēr tiek rīkots oficiāls tērpu konkurss, taču tikai parādīšanās pa ielām, kas piepildītas ar bāriem, darbojas kā vitrīna kostīmiem un tautas pūļiem Itaewonā. Ja esat redzējis korejiešu drāmu Itaewon Class, iespējams, jums jau ir priekšstats par to, ko gaidīt, jo šajā drāmā tas tika parādīts diezgan precīzi
Vai Helovīns ir Helovīns bez ballīšu ēdiena?
Kad Helovīns ir tepat aiz stūra, izmēģiniet dažus no šiem korejiešu iedvesmotiem Helovīna ēdieniem, lai jūsu parastās svinības paceltu citā līmenī. Ideālas uzkodas un pat dzērieni, kas ir jautri un biedējoši... protams, lai arī garšīgi.
Halovīnu Kimbap
-
Kā ar šo mazo kimbapa un Helovīna jautrības sajaukumu? Izmēģiniet to ar mazām briesmoņu sejām. Viegli un vienkārši pagatavojams, tomēr ļoti radošs. Viss, kas Jums nepieciešams, ir grauzdētas jūraszāles, olas, rīsi un nedaudz šķiņķa.
Rīsu Spoki - Šie mazie jaukie rīsu spoki ir ļoti vienkārša recepte, lai pagatavotu tos ļoti mīļus. Garšojiet rīsus ar etiķi un sezama eļļu un izgrieziet jaukas sejas formas ar jūraszālēm.
Desiņu Astoņkājis - Iespējams, ka daudzi no jums jau zina šo vienkāršo, bet jautro recepti. Izmēģiniet šo un pasniedziet ar kečupu, lai padarītu to par asiņainu jūras citplanētiešu festivālu!
Bet kā ar dzērieniem?
Zilais koktēlis - Tumšā Jūra.
Sastāvdaļas:
Cukura apmale: laima sula 라임 주스 violeta pārtikas krāsviela 보라색 색소 cukurs 설탕
Dzēriens: degvīns/šnabis 보드카 1.5oz blue curacao 블루 큐라소 1.5oz ananāsu sula 파인애플 쥬스 3 oz grenadīns 그레나
Norādes
:
- Uzlejiet uz šķīvja nedaudz laima sulas un pievienojiet violeto pārtikas krāsvielu. Iemērciet malu šķidrumā un pēc tam iemērciet to cukura šķīvī.
- Pievienojiet glāzē ledu.
- Šeikerī sajauciet degvīnu, zilo kurakao, ananāsu sulu un grenadīnu. Kārtīgi sakratiet.
- Ielejiet dzērienu glāzē un pa virsu pievienojiet mazliet grenadīnu.
Melnais kokteilis - Sarkanās jūras dziļumi
Sastāvdaļas
- 2 unces melnā degvīna
- 3 unces dzērveņu sulas
Norādes :
- Savāc sastāvdaļas
- Ielejiet dzērveņu sulu augstas bumbas glāzē, kas piepildīta ar ledu.
- Uzpeldiniet degvīnu virsū, pārlejot to uz bāra karotes aizmugures, lai pārtrauktu plūsmu. Vai arī varat lēnām uzliet degvīnu uz dzērveņu sulas, lai iegūtu virpuļojošu efektu.
- Pasniedziet un izbaudiet.
VAI TEV SANĀCA?
Publicē sociālajos tīklos un atzīmē @sencha.lv!
Vienkāršā Lašu 🐠 Poke Recepte!
17. okt. 2022,
Nav komentāru
Patiesu havajiešu Poke var izsekot līdz vienkāršam jēlas zivs ēdienam, kas iemaisīts ar jūras aļģēm, jūras sāli un dažreiz kukui riekstiem. Poke baudīja senie havajieši, un patiesībā vārds “poke” nozīmē “šķelt” havajiešu valodā.
Imigrantu ierašanās no Ķīnas un Japānas atnesa tādas sastāvdaļas kā sezama eļļu un sojas mērci, un lēnām vienkāršais, garšvielām bagātais zivju ēdiens attīstījās par to, ko mēs šodien pazīstam kā Poke.
👨🍳
Tagad veidosim paši! 👩🍳
Sastāvdaļas:
- 450 g lasis, sagriezts nelielos kubiņos
- Pamatnei rīsi vai salāti
- ¼ glāzes marinēta gurķa
- ½ avokado, sagriezts
- Piedevas kā edamame, žagaru burkāni, kāposti, avokado u.t.t.
Marināde:
Mērce:
- 1 tējkarote majonēze
Kā pagatavot?
- Bļodā sajauc laša kubiņus, sojas mērci, rīsu etiķi un tīru sezama eļļu.
- Nosedziet un ļaujiet tam nostāvēties ledusskapī vismaz h.
- Pagatavojiet bļodu, sākot ar baltajiem rīsiem vai salātiem. Piepildiet ½ glāzes marinētu lasi, marinētu gurķi, avokado un citus jūsu izvēlētus piedevas.
- Visbeidzot, uz bļodas augšpusē uzlejiet nedaudz majonēzi.
VAI TEV SANĀCA?
Publicē sociālajos tīklos un atzīmē @sencha.lv!
Rudens 🍂 sākums Ķīnā un tās tradīcijas.
17. okt. 2022,
Nav komentāru
Lai gan Ķīnai ir plaša zeme un tajā ir daudzveidīgs klimats, ir atzīts, ka rudens (septembris - novembris) ir labākais laiks ceļot. Jo laiks vienmēr ir patīkams ar svaigu gaisu, vēsu temperatūru un maz nokrišņiem.
Neatkarīgi no tā, vai vēlaties doties pārgājienā, fotografēt vai apskatīt ekskursijas, jūs varat iegūt ļoti brīnišķīgu pieredzi. Var teikt, ka visus galamērķus var apmeklēt rudenī, īpaši rudens sākumā un vidū (septembris ~ oktobris).
Kādas ir Ķīniešu rudens tradīcijas?
Pelmeņu Ēšana! - Šaņdunas provincē cilvēki gatavo pelmeņus rudens sākumā, un viņi to sauc par "Rudens ēšanu". Rudens sākuma dienā ģimenes vecākie cilvēki stāvēs zāles vidū, pielūgs graudaugu bļodu un lūgs par ražu rudenī. Lielākā daļa ģimeņu pēc rudens sākma dienas kopā ēdīs pelmeņus.
Nogaršo mūsu 15min Dumpling jeb Pelmeņu Recepti👉 Recepte
Sarkano pupiņu ēšana — sākot no Tanu dinastijas (618.–907.) un Song dinastijas (960.–1279. g.) cilvēki Jivu pilsētā, Džedzjanas provincē, rudens dienas sākumā ēda sarkanās pupiņas. Viņi ņem septiņas līdz 14 mazas pupiņas, norijot tās ar akas ūdeni. Ņemot pupas, jāvēršas ar skatu uz rietumiem, lai rudens laikā nesaslimtu ar dizentēriju.
Izmēģini sarkanās pupiņas 👉
Sarkanās Pupiņas
Kā ir ar laikapstākļu atšķirībām?
Ķīnas ziemeļos (Pekina, Sjaņa, Šanduna, Luojana, Pingjao...) septembrī ir vēss vai pat nedaudz karsts, tad oktobrī un novembrī būs jūtama nepārprotama temperatūras pazemināšanās.
Ķīnas austrumos (Šanhaja, Huanšaņa, Hangdžou, Sudžou, Naņdzjina…) un Ķīnas dienvidos (Guilina, Žngdzjadzija…) laikapstākļi ir līdzīgi, taču rudens sākumā ir vairāk lietainu dienu un vējš nav tik stiprs.
Ķīnas dienvidrietumos (Čendu, Kuņminga, Guidžou, Čuncjina…) laikapstākļi ir maigāki, un dažkārt ir lietus.
Ķīnas ziemeļaustrumos (Harbina, Jilin, Shenyang…) rudens ir īss un šķiet kā ziema, lai gan ir tikai oktobris.
Dienvidu piekrastes pilsētās (Honkongā, Guandžou, Šeņdžeņā, Makao, Sjamenā…) joprojām ir lietains laiks. Septembrī un pēc tam laikapstākļi pakāpeniski kļūst ceļošanai labvēlīgi.Ķīnas ziemeļrietumos (Gansu, Xinjiang, Ningxia…) un Qinghai-Tibetas plato pārsvarā ir saulains un sauss laiks, taču naktīs auksts, tāpēc jums ir jāpievērš īpaša uzmanība lielajai temperatūras atšķirībai, lai nesaaukstētos.
Iekšējā Mongolija aptver plašu reģionu no rietumiem līdz austrumiem, bet kopumā septembrī ir vēss un vēlā rudenī auksts, un pusdienlaikā ir spēcīga saules gaisma.
Galu galā rudeni protams ka svin Ķīnā. Dzjansu provinces ziemeļu daļā ir pat "Pieskaroties rudenim" paraža. Rudens sākuma priekšvakarā privātos vai publiskajos dārzos cilvēki var ēst un paņemt par brīvu jebkurus augļus no kaimiņu vai svešinieku sētām, un saimnieki nevar dusmoties. Daudzi dārznieki tradīciju dēļ pat atstāj uz lauka nogatavojošos augļus.
Vai Tu arī piedalītos?
15min! 🥟 Sojas mērces pelmeņi!
14. okt. 2022,
Nav komentāru
Pelmeņiem vai Dumplingiem ir vesela kulinārijas virtuve, kas pārsvarā sastāv no aptīta pīldījuma mīklā.
Mīklas pamatā var būt maize, milti, griķi vai kartupeļi, un tos var pildīt ar gaļu, zivīm, tofu, sieru, dārzeņiem, augļiem vai saldumiem. Pelmeņus var pagatavot, izmantojot dažādas metodes, tostarp cepšanu, vārīšanu, sautēšanu vai tvaicēšanu, un tie ir sastopami daudzās pasaules virtuvēs.
Šodien mēs uzzināsim kā pagatavot garšīgus pelmeņus 15 minūtēs. 🥟
Sastāvdaļas :
- 1 iepakojums Vici Pelmeņi ar vistas gaļu “Traditional”
- 3 karotes Sojas mērce (savējo iegūstiet šeit)
- 1 karote Sezama eļļa (savējo iegūstiet šeit)
- 1 šķēle speķa
- 100ml Ūdens
Norādes :
- Uzkarsē pannu un viegli apcep speķi.
- Ielej ūdeni, sojas mērci.
- Pievieno pelmeņus un uzliec vāku, lai pelmeņi tvaicētos.
- Pēc 10min noņem vāku un pievieno 1 karoti sezama eļļu.
- Pēdējās 5min, maisi un apcep pelmeņus kamēr soja mērce ir praktiski izgarojusi. Pievieno vēl eļļu, ja nepieciešams, lai neapdegtu.
- Pelmeņi būs mīksti, apbrūnējuši un viegli apcepti.
VAI TEV SANĀCA?
Publicē sociālajos tīklos un atzīmē @sencha.lv!
Vai zini kā svin Sporta Dienu 🏃 Japānā?
10. okt. 2022,
Nav komentāru
Reizi gadā, oktobrī, Japānas pamatskolas rīko pasākumu - undōkai jeb “sporta dienu”.
Sporta diena, kas agrāk bija pazīstama kā Veselības-Sporta diena, Japānā tiek svinēta katru gadu oktobra otrajā pirmdienā. Šogad šī diena iekrīt 10. oktobrī. Mērķis ir popularizēt sportu un aktīvu dzīvesveidu, lai nodrošinātu veselīgu prātu un ķermeni, un ar to tiek pieminēta 1964. gada Tokijā notikušo vasaras olimpisko spēļu atklāšana. Šo dienu izmanto daudzas skolas un uzņēmumi, lai rīkotu ikgadējo sporta dienu jeb undōkai. Tas parasti sastāv no dažādiem fiziskām stafetēm, sākot no tradicionālākiem vieglatlētikas pasākumiem, piemēram, stafetes sacīkstēm, līdz neparastākiem notikumiem, piemēram, virves vilkšanai un kavalērijas kaujai.
Kā Japānā izskatās sporta diena?
Dažkārt Veselības-Sporta dienas festivāls var sākties ar parādi, kurā piedalās visas komandas, kas piedalīsie. Parasti spēlē vietējā mūzikantu grupa, kam seko valsts himnas "Kimigayo" atskaņojums un Japānas karoga pacelšana. Vietējās amatpersonas uzstājas ar runām, sveicot visus. Cilvēki izklīst pa teritoriju, lai izstieptos un iesildītos, un tad notikumi beidzot sākas.
Pamatskolas undōkai audzēkņi sacenšas divās komandās – Sarkanajā un Baltajā komandā, katrai no tām ir savs nenogurdināms karsējmeiteņu pulciņš, kas ir izrotāts ar galvas saitēm un cimdiem savas komandas krāsā. Notikumi sākas ar karsējmeitenēm — zēniem un meitenēm —, kas ar taiko bungām un komandas karogu dodas uz laukuma centru, lai atbalstītu savus komandas biedrus.
Sarkanās komandas dziesma japāņu valodā varētu izskatīties šādi:
Furē, furē, aka gumi / Furē, furē, aka gumi, go, go, go! / Bokura wa kagayaku, taiyō no yō ni / Moeagaru kibō, chikara ippai ganbarō / Aka, aka, aka, go, go, go / Aka, aka, aka, go, go, go / Moero yo, moero, aka gumi
Tulkojumā latviešu valodā tas ir apmēram šādi:
Urrā, urrā Sarkanajai komandai / Urā, urrā, Sarkanā komanda, aiziet, aiziet, aiziet! / Kā saule, mēs degam spilgti / Ar kvēlu cerību mēs to darīsim, cīnies un cīnies / Sarkans, Sarkans, Sarkans, aiziet, aiziet, aiziet! / sarkans, sarkans, sarkans, aiziet, iet, aiziet! / Turpiniet degt, Sarkanā komanda!
Vai zināji? Oktobris ir neparasti vēls vasaras olimpisko spēļu rīkošanas laiks, taču tika izvēlēts, lai izvairītos no Japānas lietus sezonas,
Svinot šos svētkus, daudzās Japānas skolās, uzņēmumos un pilsētās tiek rīkoti īpaši sporta dienas pasākumi, tostarp trīs kāju sacīkstes, pupu maisu mešana un virves vilkšana. Tradicionāli tiek spēlēts arī ‘O-tama’, kur tiek tiek ripināta ļoti liela bumba.
Dažu pasākumu starplaikos skolēni var arī uzstāties ar iepriekš apmācītu priekšnesumu, piemēram, tradicionālo Okinavas deju ar nosaukumu Chābirasai vai the Nanchū sōran tautas deju, kuras izcelsme ir Hokaido.
Tomēr dienas galvenais ir skriešanas sacensības, tostarp piektās un sestās klases stafetes, kas kulminē undōkai. Diena noslēdzās ar noslēguma ceremoniju un gala rezultāta atklāšanu. Pēc tam uzvarētāju komandai tiek piešķirta trofeja, un pat zaudējušajai komandai, par pūlēm, tiek pasniegta “otrās vietas trofeja”.
Sporta dienas Bento
Ģimenes var ne tikai skatīties, kā bērni spēlējas, bet arī kopā ēst japāņu bento. Atšķirībā no Rietumu skolas pusdienām, japāņu mātes rūpīgi gatavo bento kastes. Faktiski bieži vien pašas bento kastes kļūst par Sporta dienas galveno notikumu.
Šiem sarežģītajiem iepakojumiem jābūt ne tikai barojošiem, bet arī estētiski pievilcīgiem. Bērnu bentos bieži ietver nelielas porcijas sezonas zivju un dārzeņu in papildinājums gaļai, rīsiem, marinētiem gurķiem un citiem produktiem. Dažos bentosos, kas pazīstami kā kyara-ben, ir pat ēdieni, kas veidoti tā, lai tie atgādinātu popkultūras varoņus: padomājiet par rīsu pikačū ar jūras aļģu acīm un krabju nūju vaigiem; Poké bumbiņas, ko pagatavo, pielipinot pusi ķiršu tomāta uz pusi paipalu olas, pēc tam apvijot tai jūraszāļu sloksni un visbeidzot ar mazāku siera apli.
Izveidojiet savu Bento kopā ar mums, sekojot mūsu receptei!
Vienkāršs, taču ļoti garšīgs 🍱 Bento Box.
10. okt. 2022,
Nav komentāru
Japāņu valodā bento (弁当 bentō) vai obento (お弁当 obentō) apzīmē kompaktu, bet barojoši sabalansētu, vizuāli pievilcīgu maltīti, kas tiek pasniegta kastītē. Bento konteineru sauc par "bento-bako" (弁当箱).
Sastāvdaļas:
Jūras aļģu vai suši rullītis:
- 1 ēdamkarote cukura
- 1 ēdamkarote sojas mērces (savējo iegūstiet šeit)
- 1 šķipsniņa sāls
- Puse avokado
- Puse gurķa
- 5 krabju nūjiņas
- 1-2 nori lapas vai jūraszāles
Vienkārša Teriyaki gaļa:
- 1 ēdamkarote Teriyaki mērces 1 ēdamkarote (savējo iegūstiet šeit)
- 150-200 g jebkuras gaļas (vistas, cūkgaļas, desas)
Sezama salāti:
- 1 ½ ēdamkarote grauzdētu maltu sezama sēklu
- 1 ēdamkarote čili (garšvielām) (garšvielu iegūstiet šeit)
- 1 ½ ēdamkarote tumšās sezama eļļas (savējo iegūstiet šeit)
- 1 ½ ēdamkarotes rīsu etiķa
- 1 ½ tējkarotes sojas mērces (savējo iegūstiet šeit)
- ¼ tējkarotes sāls
- 6 glāzes saplēstu salātu
- ⅓ glāzes sagrieztu sarkano sīpolu
Piedevas:
- 5 Ķiršu tomāti pārgriezti uz pusēm
- 1 ēdamkarote melnā sezama sēklu
Norādes
- Pagatavojiet rīsus.
- Marinē gaļu 15 min - 1h teriyaki mērcē.
- Gurķus, avokado un krabju nūjiņas sagriež plānās garās šķēlēs.
- Kad rīsi ir gatavi, rīsos iemaisa sojas mērci, cukuru un sāli.
- Izklājiet rīsus uz nori lapas un novietojiet sastāvdaļas garā līnijā nori lapas apakšā. Sarullējiet suši rullīti un sasmērējiet tā galus ar ūdeni, lai tas labāk turētos. Izveidojiet 1-2 ruļļus. Atstājiet nedaudz atlikušos rīsu.
- Pagatavojiet gaļu ar cepamo eļļu. (Desiņas var sagriezt mazos astoņkājos) Pievienojiet šķipsniņu sāls.
- Kad izdarīts, nolieciet malā.
- Salātiem - apvienojiet pirmās 6 sastāvdaļas lielā bļodā, samaisot. Pievienojiet salātus un sīpolus; apmetiet salāt lapas līdzīgi kā grieķu salātiem.
- Lai pabeigtu, ievietojiet rīsu pārpalikumus bento kastē un ļaujiet atdzist.
- Ievietojiet visas sastāvdaļas bento kastē. Novietojiet teriyaki gaļu un ķiršu tomātus blakus rīsiem un izrotājiet ar sezama sēklām. Pievienojiet salātus un citus garnējumus pēc izvēles. Gatavs !
VAI TEV SANĀCA?
Publicē sociālajos tīklos un atzīmē @sencha.lv!
🎊 Dubultais Deviņi festivāls jeb Chung Yeung festivāls
6. okt. 2022,
Nav komentāru
Pekina, 2022. gada 4. oktobris. Honkongas pilsoņi otrdienā pamodās, lai apmeklētu un apkoptu savu tuvinieku kapus. Šīs darbības ir pateicoties Chung Yeung festivālam, kas ir viena no svarīgākajām kultūras tradīcijām.
Saskaņā ar Ķīnas Mēness kalendāru Chung Yeung svētki iekrīt devītā mēneša devītajā dienā. Rietumu Gregora kalendārā tas ir aptuveni no oktobra sākuma līdz vidum. Tā ir līdzīga piemiņas diena Ching Ming, un to piemin Honkongā, Ķīnā un Taivānā.
Chung Yeung festivāla laikā, ģimenes kāpj kalnos, lai apmeklētu savu senču kapus. Tā ir sena tradīcija, kas vairāk nekā 2000 gadus veca. Mūsdienās to atzīmē kā piemiņas dienu. Tas ir laks doties izbraucienā, ģimenēm sapulcēties vai doties piknikā.
Vēl viena jautra Chung Yeung tradīcija ir gaisu pūķa lidošana. Tas ir izklaides avots jaunām ģimenēm, taču tā saknes ir sliktas veiksmes aizbiedēšana. Daudzi uzskata, ka nelaime pametīs kopā ar pūķi un nekad neatgriezīsies uz sauszemes.
Kantoniešu frāze “chung yeung” nozīmē “dubultais jaņ”, jo jaņ ir vieglāka iņ-jaņ (陰陽) simbola daļa. Jaņs tiek uzskatīts par vīrišķo enerģiju, gaismu un debesīm, atšķirībā no iņ - sievišķās, iezemētās zemes, pasīvās enerģijas.
Kāpēc šī diena tiek svinēta devītā mēneša devītajā dienā?
Senajā ķīniešu numeroloģijā skaitlis deviņi ir lielākais jaņ skaitlis. Šī lielākā jaņ skaitļa dubultošana nozīmē līdzjūtību pret pasauli un redzēt labāko visās situācijās. Šeit parādās tradīcijas pārgājieniem un gaisa pūķu lidošanai. Tomēr, jaņ dubultošanās rada arī to, ko uzskata par jaņ enerģijas pārpilnību, kas var izraisīt neveiksmīgus notikumus. Līdz ar to "tīrīšanas" aktivitātes, kuru mērķis ir izvadīt lieko enerģiju tiek darītas, lai līdzsvarot iņ un jaņ.
Neviens festivāls neiztiek bez ēdieniem un dzērieniem! Ģimenes ēd garšīgas chung yeung kūkas (重阳糕, izrunā chung yeung gou), sauktas arī par krizantēmu kūkām vai piecu krāsu kūkām. Tie ir izgatavoti no rīsu miltiem un cukura, un tos papildina ar tādiem piedevām kā valrieksti un žāvētiem augļiem. "Kūka" kantoniešu valodā izklausās tāpat kā "garš" vai "augsts", lai gan ķīniešu rakstzīmes ir rakstītas atšķirīgi. Tomēr ir vēlme, lai, ēdot kūku, cilvēks varētu gūt panākumus dzīvē un pacelties augstāk karjerā vai labklājībā.